donderdag 19 mei 2016

DIY slinger maken

Je wilt toch graag aan de hele wereld laten weten dat je kindje geboren is? Begin dan met de buurt, en hang een slinger voor je raam. Ook leuk voor de visite die langskomt.

Vilten slinger


Benodigdheden
Restjes stof
Dik vilt
Vliesofix
Bandje   



Ook nodig
Schaar (een stofschaar en een gewone schaar)
Centimeter
Spelden
Pen
Naaimachine
Strijkbout + plank
Printje van de bijlage



Voor je begint
-       Ik heb gekozen voor het woord HOERA maar je kunt natuurlijk ook de naam van je kindje maken.

Werkwijze

Stap 1 Print de bijlage 1 en bijlage 2 uit en leg de bijlage onder het vliesofix (papierkant boven) en trek ze over. Let hierbij op dat je de letters en cijfers in spiegelbeeld overneemt.


Ik heb gekozen voor het woord hoera maar je kunt natuurlijk ook de naam van je kindje maken. Print dan zelf letters uit vanuit bijvoorbeeld het programma Word.   

Stap 2 Knip de figuren grofweg uit, dus niet precies op de lijntjes.



Stap 3 Zoek nu de stofjes uit die je wilt gebruiken voor de letters. Zorg dat de stukjes groter zijn dan de delen die je van vliesofix hebt geknipt. Wij hebben 1 stof gekozen maar je kunt ook voor iedere letter een andere stof kiezen. Strijk de vliesofix op de achterkant van de stukjes stof.

Let hierbij op dat je de ruwe kant van het vliesofix op de stof legt en niet de papierkant. Als je hem verkeerd legt, dan plakt de vliesofix aan je strijkbout ipv aan je stof.



Stap 4 Knip de letters uit (met de gewone schaar). Vervolgens haal je het papierlaagje van de delen af.

Stap 5 Leg ze de letters nu op het vilt. Houdt hierbij voldoende ruimte tussen de letters zodat je straks voldoende ruimte hebt om een rand rond de letters te knippen. Strijk de letters vast op het vilt. Test trouwens wel eerst even of het vilt wat jij hebt wel tegen de strijkijzer kan. Sommige vilt soorten kunnen niet gestreken worden en dan plakt het aan je strijkijzer. In dat geval kun je er een theedoek tussen leggen.



Stap 6 Knip nu de letters uit. Laat rondom ongeveer 0.5 cm viltrand rond de letters die je erop gestreken hebt.



Stap 7 Nu zitten de figuren wel vast gestreken maar mijn ervaring is dat vliesofix niet zo goed vast blijft zitten. Daarom stik de randen van de figuren altijd nog door. Dit heb ik gedaan met een kleine zigzagsteek.



Stap 8 Speld nu de letters op gelijke afstand van elkaar op je bandje. Hierbij de letters boven en het bandje achter.



Stap 9 Stik nu de letters vast aan het bandje. Ik heb hiervoor een zigzagsteek gebruikt.



Hang je slinger nu op een mooie plek!





[i] Pdf hieraan linken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten